Menü
Kapat
Giriş Yap Kayıt Ol
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
11.08.2023

Drone Nasıl Yapılır - Drone Kumandası Seçimi

Drone uçurmak için gerekli olan en önemli ekipmanlardan biri Drone Kumandası ve Alıcısıdır. Bu blog yazımızda kumanda ve alıcının temellerini ve satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini inceleyeceğiz. 

 

Drone Vericisi, komutları bir radyo frekansı üzerinden kablosuz olarak, uzaktan kontrol edilen drone'a bağlı olan Radyo Alıcısına iletmek için radyo sinyallerini kullanan elektronik bir cihazdır. Yani pilotun verdiği komutları drone'un hareketine çeviren cihazdır.

Drone Kumandası Seçimi
 

Radyo frekansı

 
Bir drone vericisi, 27MHz, 72MHz, 433MHz, 900MHz, 1.3GHz ve 2.4Ghz, 433Mhz, 900Mhz ve 1.3GHz gibi birçok frekansı kullanır. Çoğu verici 2,4 GHz'de çalışır.
 
Frekans atlama teknolojisini tanıtan yeni protokoller oluşturulduktan sonra radyo kontrolü için standart haline geldi. Temel olarak, diğer pilotlara müdahale etmekten kaçınmak için otomatik olarak mevcut kanalları arar ve birden fazla pilotun aynı anda uçmasına izin verir.
 
 

Gimballer

 
Gimbal'ler, bir pilotun girişini radyo alıcısına iletilen dijital verilere çeviren çubuklardır. Gimbals kalitesi drone uçururken en önemli parametrelerden biridir. Bir drone uçururken kullanımı ve kontrolünüzün düzgünlüğünü etkileyebilir. Bir drone'u ne kadar iyi uçurabileceğinize karar veren faktörlerden biri olabilir.
 
Yaygın olarak kullanılan iki tür gimbal vardır;
· Hall Effect Gimbal (dijital)
· Potansiyometre tipi Gimbal (analog)
 
Hall Effect yalpa çemberleri, çubuk konum değerlerini yakalamak için mıknatıslı hall sensörleri kullanır ve bu nedenle aşınmaya karşı daha dirençlidir. Bu gimballer ayrıca daha hassastır.
 
Potansiyometre tipi gimballer, çubuk girişlerinin değerini yakalamak için bir fırça kullanır ve bu nedenle çok daha hızlı aşınmaya eğilimlidir.
 
 

Kanallar

 
Bir Drone Radyo Vericisi, komutları kanallar aracılığıyla iletir. Her kanal, uçağa gönderilen ayrı bir eylemdir. Temel kanallar aşağıda verilmiştir:
 
1. Roll: Drone'unuzu havada sola veya sağa hareket ettirir.
2. Pitch: Drone'nuzu ileri veya geri yatırır.
3. Yaw: Drone'nuzu saat yönünde veya saat yönünün tersine çevirerek havada daireler veya desenler oluşturmanıza olanak tanır.
4. Throttle: Drone'nuza gönderilen güç miktarını kontrol eder, bu da drone'nun daha hızlı veya daha yavaş gitmesini sağlar.
 
Modlar arasında geçiş yapmak için 1 veya 2 ekstra kanala sahip olmanız önerilir. Kullanabileceğiniz kanal sayısı da alıcı protokolü (alıcı ile uçuş kontrolörü arasındaki bağlantı) ile sınırlıdır.
 
Drone Kumandası Kanalları
 

Modlar

 
Bir FPV Drone Radyo Vericisi satın alırken, uçarken hangi "Modu” kullanmayı tercih edeceğinizi belirlemeniz gerekir. Mod, belirli bir çubuk hareketine atanan uçak hareketini belirler. 4 verici modu vardır ve Mod 2 en popüler olanıdır ve genellikle çoğu radyoda varsayılan mod olarak ayarlanır.
 
Drone Kumandası ModlarDrone Kumandası Modlar
 

Radyo Alıcıları

 
Bir Radyo Alıcısı, Radyo Vericisinden komutlar alabilen, sinyali uçuş kontrolörü aracılığıyla yorumlayabilen ve bu komutların uçağı kontrol eden belirli eylemlere dönüştürüldüğü cihazdır.
 
Bir Alıcı, Radyo Vericisi ile uyumlu olmalıdır; bu, çoğu durumda, bir iletişim kurmak için aynı marka Rx ve Tx'in satın alınması gerektiği anlamına gelir. Bununla birlikte, aynı protokolle çalışan ancak aynı markadan olmayan radyo alıcıları da vardır.
 
Frekanslar ayrıca hem Rx hem de Tx'te aynı olmalıdır. Örneğin; 2,4 GHz Verici yalnızca 2,4 GHz Radyo Alıcısı ile çalışabilir.
 

İşletim sistemi

 
Her telsizin kullanıcı arabirimi olan kendi işletim sistemi vardır. OpenTX, en çok kullanılan açık kaynaklı işletim sistemlerinden biridir. Aşağıdaki radyolarla uyumlu, RC radyo vericileri için yapılmış açık kaynaklı özel bir aygıt yazılımıdır.
 
· FrSky Taranis X9D, Q7X, X9E
· FrSky Horus X10, X12
· Turnigy 9X
· Fly Sky 9X
 
OpenTX, her türlü RC modeli için birçok seçenek sunan, son derece yapılandırılabilir bir sistemdir. 
 
 
Piyasada birçok seçenek olduğu göz önüne alındığında, ilk (veya sonraki) vericinizi seçmek zor olabilir. Şu anda en çok satılan drone kumandası modellerini aşağıda bulabilirsiniz. Tüm drone kumandası modellerimizi incelemek için tıklayınız.
 
 
 
Taranis, gerçekten aklınıza gelebilecek her şeyi yapabilen olağanüstü bir uzaktan kumandadır. Taranis, çok güçlü ve tamamen programlanabilir olan Open9x aygıt yazılımına sahiptir, bu da her küçük işlev üzerinde kontrol sahibi olduğunuz anlamına gelir. FrSky'nin kullandığı radyo sistemi size 1,5 km'lik bir menzil sağlıyor, bu hem yarış hem de hava fotoğrafçılığı için fazlasıyla yeterlidir.
 
 
Açık kaynaklı üretici yazılımı "OpenTX"i çalıştırır ve modelleri kurarken kullanım kolaylığı için geniş bir LCD ekrana sahiptir. Q X7, hem FrSky D8 hem de D16 protokollerini çalıştırabilir ve aralığı genişletmek için TBS Crossfire gibi modüller eklemek için arkada bir genişletme bağlantı noktasına sahiptir.
 
 
FlySky FS-i6, FlySky AFHDS protokolü üzerinde çalışır ve düşük bütçeli yeni başlayanlar için harika bir vericidir. Bununla birlikte, yalnızca 6 kanalı kullanma yeteneği gibi birkaç sınırlaması vardır ve yalnızca artık yaygın olarak desteklenmeyen FlySky AFHDS protokolünü kullanabilir.